فهرست مطالب

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 31 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر حیدری*، مریم کیایی صفحات 1-17

    خانه از جمله کاربری هایی است که پیکره بندی آن در دوره قاجار دستخوش تغییرات زیادی شده است. لذا نظر به تغییر در نظام کالبدی خانه، چنین به نظر می رسد که روابط عملکردی آن نیز باید شاهد تغییرات زیادی باشند که این امر زمینه پرداختن به موضوع را در پژوهش حاضر فراهم آورده است. از این رو، هدف این پژوهش، بررسی تحولات انجام گرفته در ساختار کالبدی- فضایی معماری خانه در طول دوره قاجار و ارزیابی این تغییرات بر نظام عملکردی فضاهای مختلف خانه در این دوران است. بر همین اساس، 9 خانه در تبریز متعلق به دوره قاجار به عنوان نمونه های پژوهشی به منظور بررسی انتخاب شدند. تحلیل ساختار فضایی- عملکردی خانه ها با استفاده از تکنیک نحو فضا انجام گرفته که در این ارتباط، از روابط ریاضی نحوی و همچنین نرم افزار های دپث مپ و پلاگین سینتکتیک در گرس هاپر به منظور تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن بودند که با گذشت زمان و تغییر در نظام کالبدی خانه در طول دوره قاجار، علی رغم تغییر شکلی و مکانی در برخی عناصر و کاربری های موجود در خانه، در نظام عملکردی آن تغییرات چندانی حادث نشده اند. به عبارتی دیگر، "روابط فضایی" به عنوان زیرمجموعه روابط عملکردی، با تحولات کالبدی فضا، تغییرات چندانی را به خود نمی بینند.

    کلیدواژگان: روابط فضایی، خانه، دوره قاجار، نحوفضا، تبریز
  • محسن افشاری* صفحات 19-34

    محیط زندگی انسان را واحدهای ترکیبی از "رفتار- کالبد"، به نام "قرارگاه رفتار" با ویژگی های "الگوهای رفتاری دایمی، ظرف کالبدی و دوره زمانی"، شکل داده است. قرارگاه رفتار در مساکن شهری، دارای تفکیک فضایی مناسب و عمدتا بدون هم پوشانی فضایی و زمانی است؛ لیکن در مساکن روستایی، علی رغم ظاهر ساده آنها، درهم تنیدگی خاصی بین رویدادهای رفتاری و ظرف کالبدی آنها در کنار مولفه های زمانی وجود دارد که باعث استفاده توامان از وجوه فضایی و زمانی برای رویداد رفتارها در محیط مسکن می شود. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله، به صورت ویژه نظریه قرارگاه رفتار در مطالعات رفتار- محیط مسکن روستایی با نگاهی تحلیلی به کار گرفته شد. مطابق با مبانی نظری پژوهش، ویژگی هایی همچون؛ "فعالیت قرارگاه ها، افراد شامل، فضای محاطی، مقطع زمانی و بازه زمانی رویداد فعالیت قرارگاه ها، توالی زمانی و فضایی قرارگاه ها، تفکیک و تجمع قرارگاه ها" در محیط مسکن بررسی شده اند. با توجه به ماهیت مسیله، در مرحله اول "روش تحقیق توصیفی" جهت تصویرسازی قرارگاه های رفتار به کار گرفته شد. از زیرشاخه های روش تحقیق توصیفی، از نوع "پیمایشی" و "روش مقطعی" استفاده شد که به منظور گردآوری داده های ویژگی های قرارگاه های رفتار، در یک مقطع زمانی یک ماهه از "نمونه گیری نظری هدفمند" بهره گرفته شد. در مرحله دوم این پژوهش، داده های گردآوری شده در بخش های مختلف از ویژگی های قرارگاه های رفتار مورد تحلیل محتوا قرار گرفتند و سپس داده های مبتنی بر مشاهده و مصاحبه بر پایه کدگذاری "باز، محوری و انتخابی" روش تحقیق زمینه ای بررسی شدند. داده های تحقیق، از ابزار های عکس برداری و برداشت نقشه های انتظام فضایی و دیاگرام های قرارگاه های رفتار و سپس مصاحبه و تحلیل مشاهدات حاصل شده اند. یافته های تحقیق در حوزه های "تاثیر افراد انجام دهنده فعالیت ها بر انتظام قرارگاه، زمان مندی و فضامندی فعالیت ها، تفکیک قرارگاه ها، تجمیع قرارگاه ها، توالی فضایی قرارگاه ها، توالی زمانی قرارگاه ها، خصوصیات فضایی قرارگاه ها، فواصل فضایی قرارگاه ها" تشریح شده اند. با توجه به هدف اصلی تحقیق، نظریه قرارگاه رفتار در مطالعات رفتار- محیط مسکن گسترش داده شده و روش مندی این تحقیق، در دروس "تحلیل و طراحی روستا" قابل کاربرد است. در بخش نتیجه گیری، بر اساس جدول ویژگی قرارگاه های رفتار، باید سه دسته کلی موضوعی شامل؛ 1) مشخصات کلی قرارگاه رفتار، 2) ویژگی های مربوط به نظام فعالیت ها و 3) ویژگی های فضایی قرارگاه ها مورد توجه گیرند که هر کدام در پنج زیرشاخه قابل تحقیق و پیگیری است.

    کلیدواژگان: مسکن، مساکن روستایی، مطالعات رفتار- محیط، نظریه قرارگاه رفتار، روستا
  • حمید غیاث*، احمد امین پور، مهدی حمزه نژاد صفحات 35-50

    هدف اصلی مطالعه حاضر، شناسایی مولفه های تدریس تاریخ معماری اسلامی در مقطع کارشناسی با تمرکز بر اثربخشی شگردهای اجرای محتوا مطابق اهداف مهارتی و معمارانه و بر اساس تجربه حرفه ای استادان دانشگاه به منظور ایجاد یک چارچوب مفهومی و توسعه مبانی نظری تدریس است. رویکرد پژوهشگر در این بخش از پژوهش، رویکرد کیفی با استفاده از راهبرد پدیدار نگاری است. مشارکت کنندگان شامل 15 نفر از استادان تاریخ معماری بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق و نیمه سازمان یافته جمع آوری شدند. روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوای استقرایی با استفاده از کدگذاری در سه سطح باز، محوری و منتخب بود. یافته های مربوط نشان دادند که مقوله های اساسی تدریس اثربخش تاریخ معماری از منظر مهارت های آموزشی شامل؛ 1. تدریس متناسب با ویژگی های شخصیتی، 2. تدریس مبتنی بر مهارت های آموزشی، 3. تدریس مبتنی بر یادگیری و تفکر طراحی مبتنی بر مسیله، 4. تدریس راهکارهای بازشناسی و تداوم مفاهیم و الگوها هستند.

    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، یادگیری، الگو، پدیدار نگاری، تاریخ معماری اسلامی
  • رضا باباخانی، آزاده شاهچراغی*، حسین ذبیحی صفحات 51-66

    یکی از گام های طراحی پلان معماری، برنامه ریزی برای تقسیمات و چیدمان فضاها است، از این رو بررسی تمام نمونه های احتمالی چیدمان فضاها، برای تولید پلان در جهت رسیدن به معماری مطلوب، یکی از دغدغه های طراحان و کاربران فضاهای مسکونی است. اما انجام چنین فرآیندی در زمان محدود با هزینه ای کم به همراه بهره وری بالا و لحاظ نمودن تمام ضوابط و مقررات بسیار گسترده و سیال، توسط نیروی انسانی متخصص امکان پذیر نخواهد بود. بنابراین مساله و هدف این پژوهش تبیین مدل نظری از تقسیمات و چیدمان فضاها توسط هوش طراحی خودکار پلان های معماری، مبتنی بر محدودیت ها، ضوابط، استانداردها، نیازها و ابعاد متداول قطعات شهری است که با بهره گیری از فرمول های ریاضی و روش های داده کاوی برای ایجاد ساختارهای سلولی متنوع در جهت ارایه چیدمان فضاها صورت پذیرفته است. بر همین اساس روش پژوهش، متمایزپژوهی و تحلیل کمی، به همراه استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین، مبتنی بر رویکرد ساختار سلسله مراتبی، تقسیم منطقه ای و تخصیص فضایی است. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد می توان با روش های محاسباتی، الگوریتم های یادگیری ماشین، زبان برنامه نویسی و ماتریس زمین های متداول شهری مدل نظری را ارایه نمود که منجر به ایجاد شهود ابتدایی در ماشین ها گردد و برای اعتبار سنجی نمونه های تولید شده که بر مبنای مدول هایی از مربع و مستطیل ها است، می توان از محاسبه شیب اقطار و اضلاع که در جهت عمود بودن و جهت اثبات موازی بودن خطوط طراحی است بهره برد.

    کلیدواژگان: رویکرد سلسله مراتبی، هوش طراحی خودکار، چیدمان فضاها
  • الناز خادم، مهسا حیدری، نگین صالحی*، فریده شفیع زاده صفحات 67-82

    امروزه مسایل موجود در بافت های تاریخی، به موضوعی جدی و محوری تبدیل شده و بافت ها را از روند تکامل و توسعه، به رکود و روندی فرسایشی سوق داده اند. متاسفانه بافت تاریخی شمال میدان نقش جهان اصفهان به علت ناتوانی در حل معضلات و توجه صرف به نیازهای گردشگران، از نیازهای ساکنین بافت غافل شده است. به همین منظور، اولویت بخشیدن به رفع نیازهای ساکنین در بازآفرینی این بافت جهت جلوگیری از ناکارآمدی و خالی شدن محدوده از سکنه بومی و جایگزین شدن جمعیت مهاجر و ناهمگن ضرورت می یابد. حال، پرسش اصلی پژوهش این است که چگونه می توان به بازآفرینی بافت های ناکارآمد از دیدگاه ساکنین دست پیدا کرد؟ از این رو، شناسایی و اولویت بندی شاخص های بافت ناکارآمد بر اساس دیدگاه مردم در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی صورت گرفته و راهبردهایی در راستای حل مسایل این بافت ارایه شده اند. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات به صورت کتابخانه ای، میدانی و با ابزار پرسش نامه گردآوری شده اند. روش نمونه گیری از نوع تصادفی بوده و حجم نمونه از روش کوکران (322 نمونه) محاسبه شده و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام شده است. نتایج به دست آمده بیان کننده همبستگی بالا و مستقیم بین نظرات مردم در مورد ابعاد بافت ناکارآمد هستند که بیشترین همبستگی را میان ابعاد اجتماعی و کالبدی با ضرایب 0.725 و 0.687 نشان می دهند؛ یعنی از دیدگاه ساکنین، با سامان دهی و بهبود هر یک از این ابعاد، می توان گامی در راستای ایجاد بازآفرینی شهری پایدار نهاد. همچنین با مقایسه میانگین داده ها، بعد زیست محیطی و کالبدی در وضعیت پایین تری نسبت به سایر ابعاد قرار دارند.

    کلیدواژگان: بافت ناکارآمد، بازآفرینی شهری پایدار، محدوده تاریخی شمال میدان نقش جهان اصفهان
  • بابک عالمی*، صدیقه کمالی زارچی صفحات 83-99

    بافت تاریخی ارزشمند کاشان با وجود آسیب های زیاد ناشی از تحولات شهری معاصر، کمتر مطالعه شده است و این موضوع در مورد هسته اولیه شهر و محله های مربوط به آن، نمود بیشتری دارد که سبب افزایش مداخلات و آسیب های مختلف به بافت محلات می شود. محله میدان کهنه به گمان نویسندگان، هسته اولیه تشکیل شهر تاریخی بوده که اطلاعات مستندی در مورد آن وجود ندارند؛ این محله، قرارگاه مسجد جامع کهن است که قدمت آن بر اساس کتیبه مناره آن، به سال 466 ه.ق. می رسد. این پژوهش قصد دارد ضمن بررسی ساختار، اجزا و فضاهای محله میدان کهنه، سیر تحول و تکامل این محله تاریخی را مطالعه کند. روش این تحقیق، اسنادی و تفسیری- تاریخی است؛ تلاش می شود بر پایه مطالعات میدانی، وضعیت موجود محله، عناصر شاخص و کاربری های آن معرفی شوند و بر اساس منابع معدود تاریخی موجود و نقشه های هوایی، وضعیت موجود و ساختار تاریخی مرکز محله شناسایی شود و سپس با محله هم نام خود در شهر قم مقایسه شود. نتایج پژوهش حاکی از این هستند که محله در مسیر معابر تاریخی شکل گرفته و مسجد جامع یکی از اجزای اولیه آن بوده که با تکامل تاریخی محله، توسعه یافته است؛ محله میدان کهنه احتمالا دارای یک میدان قدیمی به عنوان مرکز محله، در مجاورت مسجد جامع بوده که به تدریج از بین رفته است. مقایسه این محله با هم نام خود در قم، موید این نکته است که هر دو محله در گذشته دارای میدان و کاربری های نسبتا مشابه در اطراف آن بوده اند که به مرور زمان، میدان از بین رفته و جای خود را به گذر و کاربری های دیگر داده است.

    کلیدواژگان: کاشان، محله میدان کهنه، شهر تاریخی، بازار، میدان کهنه قم
|
  • Aliakbar Heidari *, Maryam Kiaee Pages 1-17

    One of the urban elements are houses in which their configuration has undergone many changes during the Qajar period. Therefore, considering the change in the physical system of houses, it seems that their functional relations must have also witnessed many changes, which has provided the basis for dealing with the issue in the current research. Therefore, the purpose of this research is to investigate the changes made in the physical-spatial structure of the architechture of a house during the Qajar period and to evaluate these changes on the functional system of different spaces of the house during this period. Based on this, 9 houses in Tabriz belonging to the Qajar period were selected as research samples for the purpose of this investigation. The analysis of the spatial-functional structure of the houses was conducted using the space syntax technique, in this regards, syntactic mathematical relationships, as well as deepstamp software and syntactic plugin in Grasshopper, were used to analyze the data. The results of the research indicated that with the passage of time and the change in the physical system of the houses during the Qajar period, even though there were changes in the shape and location of some elements and changes in the use of houses, there have not been many changes in its functional system. In other words, “spatial relations” as a subset of functional relations, with the physical transformations of space have not undergone many changes.

    Keywords: spatial relations, house, Qajar period, syntax of space, Tabriz
  • Mohsen Afshari * Pages 19-34

    The human living environment is formed by a combination of units of body-behavior, called behavior setting with the characteristics of permanent behavioral patterns, physical container and time period. Behavior setting in urban housing has a suitable spatial separation and mainly without spatial and temporal overlap, but, in rural housing, despite its simple appearance, there is a special entanglement between behavioral events and its physical container along with time components that causes the simultaneous use of space and time for behavioral events in the housing environment. Therefore, due to the importance of the subject, in this article, the behavior setting theory was specifically used in the behavior- environment study of rural housing with an analytical view. According to the theoretical foundations of the research, features such as: setting activity, people included, enclosed space, time period of setting activity, time and space sequence of settings, separation and aggregation of settings have been studied in the housing environment. Due to the nature of the problem, in the first stage, the descriptive research method was used to illustrate the behavioral settings. The sub-branches of descriptive research method, survey and cross-sectional method were used, which in order to collect data on the characteristics of behavioral settings in a period of one-month, targeted theoretical sampling was used. In the second phase of this study, the data collected in different parts of the characteristics of behavioral settings were analyzed, and then, the data were reviewed based on observation and interview based on open, axial and selective coding of the research method were reviewed. The research data were obtained from tools used for photographing and capturing spatial planning maps and diagrams of behavior settings, and then interviewing and analyzing the observations. The research findings are described in regards to the influence of people performing activities on setting organization, time and space of activities, setting separation, setting aggregation, setting spatial sequence, setting time sequence, setting spatial characteristics, and setting spatial distances. According to the main purpose of the research, the theory of behavior setting has been developed in the study of behavior-housing environment and the methodology of this research can be applied in the “Rural Analysis and Design” course. In conclusion, based on the table of characteristics of behavior sites, there should be three general thematic categories including: 1) General characteristics of the behavior setting, 2) Features related to the system of activities, and 3) Spatial characteristics of the settings should be considered, each of which can be divided into five sub-categories.

    Keywords: Housing, Rural Housing, Behavior-Environment Studies, Behavior Setting Theory, Village
  • Hamid Ghiyas *, Ahmad Amin pour, Mehdi Hamze nejad Pages 35-50

    The main purpose of this study is to identify the components of teaching the history of Islamic architecture by focusing on the effectiveness of content implementation techniques in accordance with skill and architectural goals and based on the professional experience of university professors to create a conceptual framework and develop theoretical foundations of teaching. The researcher approach in this part of the research is a qualitative approach adopting the phenomenon of phenomenology. Participants included 15 professors of architectural history who were selected through purposive sampling to achieve theoretical saturation. Data were collected using in-depth and semi-structured interviews. The data analysis was based on inductive content analysis using coding at three levels: open, axial and selected. The relevant findings showed that the basic categories of effective teaching of architectural history in terms of educational skills include: 1) teaching tailored to personality traits, 2) teaching based on educational skills, 3) teaching based on learning and problem-based design thinking, and 4) Teaching strategies for recognizing and perpetuating concepts and patterns.

    Keywords: Effective teaching, learning, pattern, phenomengraphy, History of Islamic architecture
  • Reza Babakhani, Azadeh Shahcheraghi, Hossein Zahibi Pages 51-66

    One of the steps in designing an architectural plan is planning for the division and arrangement of spaces, as such examining all possible examples of arranging spaces to produce a plan to achieve the desired architecture is one of the concerns of designers and users of residential spaces. But it will not be possible to carry out such a process in a limited time with low cost, high efficiency, and taking into account all the very extensive and fluid rules and regulations, by specialized manpower. Therefore, the purpose of this study is to explain the theoretical model of divisions and arrangement of spaces by the automatic design intelligence of architectural plans, based on constraints, criteria, standards, needs, and common dimensions of urban parts using mathematical formulas and data methods. Mining has been done to create diverse cellular structures to present the arrangement of spaces. Accordingly, the research method is based on distinctive research and quantitative analysis, along with the use of machine learning algorithms which is based on the approach of hierarchical structure, regional division, and spatial allocation. Furthermore, the results of this research show that a theoretical model can be presented with computational methods, machine learning algorithms, programming language, and a common urban land matrix, which leads to the creation of elementary intuitions in machines and for the validation of production samples. Based on the modules of squares and rectangles, it is possible to calculate the slope of diameters and sides to be vertical and to prove the parallelism of the design lines.

    Keywords: Hierarchical approach, Automated design intelligence, Arrangement of spaces
  • Elnaz Khadem, Mahsa Heidari, Negin Salehi *, Farideh Shafizadeh Pages 67-82

    Nowadays, issues in historical contexts have become a serious and central issue and resulted to a change from the process of evolution and development to recession and erosion. Unfortunately, the historical context of the north of Naqsh Jahan Square in Isfahan has neglected the needs of the residents of the context due to the inability to solve problems at the expense of paying attention to the needs of tourists. Therefore, it is necessary to prioritize the needs of residents in regenerating this texture to prevent inefficiency and depletion of the native population and the replacement of migrant and heterogeneous population. Now the main question of the research is how to regenerate dysfunctional tissues from the perspective of residents? Therefore, the identification and prioritization of dysfunctional tissue indicators based on people’s views in social, economic, cultural and environmental dimensions and physical dimension have been studied and strategies have been proposed to solve the problems of this tissue. The present research is descriptive-analytical and the data was collected through library research and field study along with a questionnaire. Random sampling was applied and the sample size was calculated by Cochran’s method (322 samples) and the data were analyzed by SPSS software. The results showed direct positive correlation between dysfunctional texture dimensions, with the highest correlation between social and physical dimensions with the coefficients of 0.725 and 0.687. That is, by organizing and improving each of these dimensions in the neighborhood, an effective step is taken towards urban regeneration.

    Keywords: Dysfunctional texture, Sustainable urban regeneration, Historical area north of Naghsh Jahan Square in Isfahan
  • Babak Alemi *, Sediqe Kamali zarchi Pages 83-99

    The historical city of Kashan is one of the historical contexts whose neighborhoods, despite the valuable structure that is facing destruction, have been less studied; In particular, the primary nucleus and its associated neighborhoods and less codified information on the status of these neighborhoods is available; This in itself causes an increase in various interventions and injuries. Meydan Kohneh neighborhood is one of the oldest neighborhoods in the city and according to the authors, it was the primary nucleus of the formation of a historical city about which there is no documented research; this neighborhood is the site of the old Jameh Mosque, which dates back to 466 AH according to its minaret inscription. This study intends to study the structure, components and spaces of Meydan Kohneh neighborhood, the evolution of this historical neighborhood. The method of this research is documentary and interpretive-historical; An attempt is made to identify the current situation of the neighborhood, its key elements and uses based on field studies, and then based on the few available historical resources, aerial maps and also the structure of historic neighborhoods in Iranian cities, the situation The existing and historical structure of the center of the neighborhood should be reconstructed and finally this should be compared with the neighborhood of the same name in Qom. Comparison of this neighborhood with its namesake in Qom confirms that both neighborhoods in the past had a relatively similar square and similar use around them, which due to the passage of time, the square has disappeared and has been replaced by the passage (alley) of the old square and other alternative uses.

    Keywords: Kashan, Meydan Kohneh neighborhood, Historical city, bazaar, Meydan Kohneh of Qom